keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Esittelyssä Kaya - Snowpepper's Amazing Story

Kaya (lausutaan kaja) on Snowpepper'sin mahdollisen seuraavan pentueen emä ja ensimmäisen pentueeni ainoa narttu.

Kayan ei pitänyt alunperin jäädä meille. Meillä ei pitänyt olla sille tilaa. Mulla olisi sille ollut jopa sijoituskoti, mutta 6-7 viikkoa sitä katseltuani en voinut päästää sitä käsistäni. Se oli pentueen rämäpää, rohkea rallattelija, taistelutahtoinen, pentueen tehotyttö. Se oli innostunut ihmisistä, uusista asioista ja oikeastaan ihan kaikesta.

Se ei ollut mielestäni pentuna mikään hurjan kaunis, mutta luonne oli täyttä kultaa. Ensimmäiset viikot sai jopa jännittää, jääkö sille kirjava nenä, mutta pigmentti onneksi täytti koko kirsuosan.Kaya elää lapsiperheessä kahden muun nartun kanssa, joista toinen on hänen äitinsä ja toinen isoäitinsä. Kaya rakastaa lapsia ja nauttii heidän kanssaan touhuamisesta. Kaya on ollut jo pennusta lähtien kovin luotettava lapsien kanssa. Kaya on muutenkin hyvin avoin ja on kiinnostunut tuntemattomistakin ihmisistä. Voisi jopa sanoa, että se on ehkä vähän liiankin sosiaalinen.

Kaya tykkää joistakin muista koirasta paljon, joistain ei yhtään. Vanhemmiten Kayasta on alkanut tulemaan nirsompi, mutta se on edelleen meidän koirista selkeästi avoin muita koiria kohtaan. 

Kaya ei ole haukkuherkkä. Se ei hauku ovikellolle, eikä ovesta sisääntulijoille, mutta se haukkuu hihnassa muille koirille tai voimakkaille ärsykkeille. Hihnakäytös on sen jotain patoutunutta energiaa ja uteliaisuutta asioita kohtaan. Sen pitäisi aina päästä näkemään kaikki läheltä.


Kaya rakastaa juoksemista, leikkimistä, telmimistä, yhdessätekemistä ja touhuamista. Harrastuskoirana Kaya on melkein täydellinen. Onneksi vain melkein! Agilityssa Kaya on vauhdikas, innostunut, motivoitunut ja kaikkensa-antava. Kayan heikot puolet on ehdottomasti medi-korkeus, päätön juokseminen ilman ajatusta, puomin kontaktit. Keinu ei ole Kayalle niin paha paikka, kun japseilla monesti. Tokossa ja rallyssa Kayan heikkoudet on ehdottomasti keskittymiskyky. Sillä ei ole sitä lähes ollenkaan. Rauhallisten lajien parissa se kerkiää keskittymään kehän ulkopuolella ja sisäpuolella tapahtuviin ärsykkeisiin ja ääniin. Hyvät puolet on sen kaunis tekniikka ja motivoitunut työskentelyhalu. Sillä on moottoria tehdä ilman palkkaa töitä. Harrastuskoirana Kaya on helppo palkattava, koska se palkkaantuu sosiaalisesta palkasta, nameista ja leluista.

Kayan kanssa ohjaaja saa ajatella 10 asiaa kerralla ja kerätä itsensä kasaan ennen kisasuoritusta. Pienikin lipsahdus ohjaajalta saa liukkaan saippuan karkaamaan käsistä. Ei todellakaan helppo ohjattava koira missään lajissa, mutta kovin palkitseva! :)

Jos emäänsä voisi kuvailla sanoilla vilkas, niin Kaya on kyllä erittäin vilkas. Vähemmänkin riittäisi.

Kuva Heli Tuominen

Näyttelykoirana Kaya on ryhdikäs ja nauttii myös kehässä pyörimisestä. Kaylla on hyvä pigmentti, pienet, tummat silmät, pienet korvat ja oikein kiinnittynyt häntä. Kayalla on sopusuhtaiset ja riittävät kulmaukset. Kayalla on pääsääntöisesti hyvä turkki ja laadultaan se on karkea. Kayalla on hieman korvien takana keksinsävyä. 

Kaya on kookas, mistä jotkut tuomarit eivät välitä. Kayalla on hännänpäässä kippuramaisuutta. Kayalla ei myöskään ole kovin kaunista ilmettä ja sen silmät voisivat olla paremmat asennoiltaan.

Kaya on kuitenkin sellainen koira, että pääsääntöisesti siitä ihan tykätään. Kayalla on nuoresta iästään huolimatta useita PN-sijoituksia (mm. erkkareissa), sertejä ja CACIB.Kaya on kovin persoonallinen koira, joka tykkää pitää hauskaa ja nauttia elämästä. Se ei ota asioita kauhean vakavasti ja olettaa, ettei muutkaan ota. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti