sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Mila - Mahti Vahdin Ayeme

Viime kirjoituksessani esittelin tulevan mahdollisen pentueen isän Gizmon. Tässä kirjoituksessa esittelen emän Milan.

Mila, tuo pieni valkopippuri ja enkeli samassa pakkauksessa.

kuva Mira Lindeman

Mila elää lapsiperheessä kahden muun koiran ja lapsen kanssa. Se ei turhista hermostu muille koirille, mutta osaa kuitenkin pitää laumassa puolensa. Lapsien kanssa ollessa se on luotettava ja kaipaa meidän lastamme, jos on kauan erossa.

Mila tulee toimeen muiden koirien kanssa, mutta ei juurikaan innostu leikkimään lauman ulkopuolisten koirien kanssa. Ihmisille Mila on yltiösosiaalinen. Tämän Mila todisti jo luonnetestissäkin: Ensin Mila puolusti +3:n verran hyökkääjää kohtaan ja kun vitsa ja huppu lähtivät, niin jo Mila oli kiipeemässä tuomarin syliin rakastamaan tuomaria.

Mila ei hauku juurikaan sisällä tai ulkona, mutta osaa kyllä käyttää ääntään innostuessaan. Se myös pitää huolen laumastaan, joten jos joku lähestyy epäilyttävästi laumaa, niin Mila menee lauman ensimmäiseksi ja ilmoittaa kyllä asiasta. Se ei ole terävä ihmisiä kohtaan ollessaan yksin, mutta haluaa huolehtia laumansa jäsenistä, kuten minusta.

Mila rakastaa, treenaamista, juoksemista vapaana ja Nalan kanssa telmimistä.

kuva Salme Mujune

Harrastuskoirana Mila ottaa mielellään ohjaajaan kontaktia, nauttii tekemisestä, on ahne, keskittyy treenaamiseen häiriöstä huolimatta. Itseasiassa Milaa ärsyttää, jos joku yrittää tulla leikkimään sen kanssa, kun ollaan töissä. Mila palkkaantuu hyvin sosiaalisella palkalla sekä nameilla. Lelulla Mila ei juurikaan palkkaannu suorituksen jälkeen, mutta innostuu toisinaan kovastikin leikkimään.

Hyvä puoli on se, että se innostuu lajista kuin lajista, kun vaan yhdessä pääsee tekemään.

kuva Tiina Karvonen

kuva Tiina Karvonen

kuva Elli Kinnunen

kuva Elli Kinnunen

kuva Leena Partanen, ledina.kuvat.fi

kuva Annamari Sundgren

Milaa voisi kuvailla sanoilla besserwisser. Se haluaa tehdä kaiken, kuten on sovittu, ja hermostuu lauman muille koirille, jos ne porsastelevat. Se saattaa myös karata noutamaan kapulaa, jos joku toinen on hitaampi, koska hän nyt vaan sattuu osaamaan sen ja toinen ei. Tämä puoli Milassa on sekä toisinaan hyvä, mutta toisinaan se häiritsee uudelleen oppimista sekä aiheuttaa tilanteita, joissa Mila saattaisi provosoida toista koiraa haastamaan riitaa kanssaan.

Mutta jos sen jonkun asian osaa, niin sen se kyllä sitten tekee, vaikka millaisissa olosuhteissa.

kuva Tiina Karvonen

Milan huonoja puolia on sen herkkyys ja vilkkaus, mutta toiselta kantilta ne ovat myös sen hyviä puolia. Se kerkiää havaitsemaan asioita ennen ohjaajaa. Jos ohjaajaa jännittää, jännittää varmasti koiraakin. Jos ohjaaja on rento, on koirakin. Jos ohjaaja on innostunut, on koirakin, ja jos ohjaajaa ei kiinnosta, ei koiraakaan. Se lukee siis ohjaajaa todella herkällä kädellä.

Näyttelykoirana Mila on ihanan ryhdikäs ja erinomaisesti liikkuva. Milalla on sekä tuomareiden mutta myös fysioterapeutin mukaan erinomainen rakenne. Mila nauttii kehässä olosta ihan siksikin, kun on vaan niin hauskaa tehdä ohjaajan kanssa asioita. Milan turkin laatu on erinomainen.

kuva Mira Lindeman

Huonoja puolia näyttelykoirana on sen kapeus ja hoikka kunto. Sillä on suurehkot, keskiruskeat silmät ja melko suuret korvat. Lisäksi Mila on oikeastaan melkein aina karvaton. Milalla on keksinväriä, joka ei oikeastaan normaalissa turkissa näy, mutta erityisesti ensimmäisen pennun jälkeen se oli selkeästi näkyvillä ja karvanvaihtumisen myötä haalistui näkymättömiin. Jos voisin itse muuttaa Milasta yhden puolen, olisi se kintereet, jotka saisivat olla tiukat, nyt ne ihan aavistuksen joustavat. Onneksi tässäkin asiassa uros Gizmo täydentää Milaa tiukoilla kintereillään. :)

Mila on koira, joka seisoo omien tassujensa päällä, sillä on itseluottamusta ja halua tehdä. Pystyy toimimaan ilman ohjaajaa, mutta tietyissä tilanteissa koiran itsenäinen toimintakyky vaatii tuekseen ohjaajaa. Se on viisas ja innokas.

kuva Tiina Karvonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti